Πανεπιστήμιο
   Πατρών  
Ελληνικά English
Hydrocrites Logo
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ
ΔΙΚΤΥΟ
    Χρήσιμες συνδέσεις
Συνοπτική παρουσίαση του Πανεπιστημιακού Δικτύου "Υδροκρίτης"

Σκοπός

Το Δίκτυο «ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ» έχει σκοπό να διεξάγει έργα διεπιστημονικής έρευνας, τα οποία συμβάλλουν στην προαγωγή της επιστήμης, και να παρέχει ολοκληρωμένες επιστημονικές υπηρεσίες σε θέματα «αιχμής» της θεματικής περιοχής Ενέργεια – Περιβάλλον και ειδικότερα της περιοχής Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Οι ανωτέρω υπηρεσίες θα παρέχονται για προστασία περιβάλλοντος - αειφορία - διαχείριση όλων των ανθρωπίνων και φυσικών πόρων, στα πλαίσια της ανάπτυξης των περιοχών τόσο στην ευρύτερη περιοχή των υδρολογικών λεκανών, των ποταμών, των λιμνών, των νήσων και των θαλασσών, όσο σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών το Δίκτυο θα αναπτύσσει συνεργασίες με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μέλη

Τα Ιδρυτικά Μέλη του Δικτύου είναι τα μέλη ΔΕΠ των Εργαστηρίων Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος και Υδραυλικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών:

1.       Παναγιώτης Χρ. Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος, Συντονιστής του Δικτύου

2.       Αθανάσιος Δήμας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής

3.       Αλέξανδρος Κ. Δημητρακόπουλος, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής

4.       Βασίλειος Κ. Καλέρης, Καθηγητής, Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής

5.       Ιωάννης Μαναριώτης, Λέκτορας, Εργαστήριο Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος

6.       Στυλιανός Π. Τσώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος

7.       Γεώργιος Χορς, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής

8.       Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος.

Οι Ομότιμοι Καθηγητές Σωτήριος Γρηγορόπουλος και Χρήστος Χατζηθεοδώρου είναι Επίτιμα Μέλη του Δικτύου.

Στις συνεδριάσεις υπ’ αριθ. 1/16-12-2009 της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Δικτύου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου αποφασίσθηκε ομόφωνα η διεύρυνση αυτού, με την αιτιολόγηση ότι τα νέα μέλη θα έχουν ερευνητικά ενδιαφέροντα συμπληρωματικά στη θεματική περιοχή του Δικτύου. Επομένως, ο κατάλογος Τακτικών Μελών, εκτός από τα Ιδρυτικά Μέλη, περιλαμβάνει επί πλέον και τα νέα Τακτικά Μέλη, όπως φαίνεται στην ενότητα "Μέλη". Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα, με την ίδια ως άνω αιτιολόγηση, η περαιτέρω διεύρυνση του Δικτύου με αντεπιστέλλοντα μέλη και ερευνητές,  όπως εμφανίζονται στην ενότητα "Μέλη".

Δραστηριότητα

Τα ερευνητικά προγράμματα τελευταίας 5ετίας που έχουν αναλάβει ερευνητικές ομάδες από μέλη του δικτύου είναι περισσότερα από 15, ενώ έχει υποβληθεί σημαντικός αριθμός νέων προτάσεων, σε συνεργασία και με φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Από τη συνεργασία μελών του Δικτύου κατά την τελευταία 5ετία έχουν προκύψει άνω των 22 δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιασθεί άνω των 25 εργασιών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια με κριτές. Η ερευνητική δραστηριότητα των μελών του Δικτύου συμβάλλει στην δημιουργία στελεχών έρευνας και προσελκύει αποφοίτους για εκπόνηση διατριβών για Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) και για Διδακτορικό Δίπλωμα (ΔΔ) στην περιοχή «Υδατικοί Πόροι και Περιβάλλον» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Ήδη, υποψήφιοι είναι 13 φοιτητές για ΜΔΕ και 8 φοιτητές για ΔΔ. Τα μέλη του Δικτύου έχουν οργανώσει ή έχουν συμμετάσχει στην οργάνωση έξι συνολικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων στη θεματική περιοχή του δικτύου. Για την προβολή και δημοσιότητα των σκοπών του Δικτύου διεξήχθη ειδική Ημερίδα στην Πάτρα, την 12η Ιουνίου 2010 και συνδιοργάνωσε το 2ο Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης (ΕΥΕ) και της Ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ) από κοινού με τα Εργαστήρια Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος και Υδραυλικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τεχνικό Επιμελητήριο - Τμήμα Δυτικής Ελλάδας. Το Συνέδριο διεξήχθει στην Πάτρα, 11-13 Οκτωβρίου 2012, όπου παρουσιάστηκαν 107 άρθρα. Τα ηλεκτρονικά Πρακτικά του Συνεδρίου αποτελούνται από 1298 σελίδες και είναι διαθέσιμα από αυτόν τον ιστότοπο ή από την ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://www.hydro.civil.upatras.gr.

Συνδέσεις με άλλα δίκτυα

Μέλη ΔΕΠ του Δικτύου συμμετέχουν μέσω του Εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής στο Πανεπιστημιακό Δίκτυο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας στην Υδρολογία και Περιβαλλοντική Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (Δίκτυο Υδρομέδων).

Επίσης, μέλη ΔΕΠ του Δικτύου συμμετέχουν στα ενδοπανεπιστημιακά δίκτυα του Πανεπιστημίου Πατρών "ΒΙΟΜΕΤ" Δίκτυο BIOMET - Τύχη και Μεταφορά Βιοκολλοειδών σε Περιβαλλοντικά Συστήματα και "WasteValor" - Δίκτυο Αειφόρου Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Αξιοποίησης Αποβλήτων .

      

Πανεπιστημιούπολη Ρίου, 265 04 Πάτρα  
ΤΗΛ: 261 099 6527, Τ/Ο: 261 099 6573 Η.Τ.:  yannopp@upatras.gr
Έγκριση: Συνεδρίαση Ολομέλειας 90/01-07-2009 Επιτροπής Ερευνών, Ε.Λ.Κ.Ε., Κωδικός C.788